Ξεχωριστά Σαρακοστιανά φαγητά

Υλικά
1 χταπόδι 1250 γρ. περίπου
½ κιλό κριθαράκι ολικής άλεσης
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδα
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
1 κουτ. του γλυκού μέλι
250 γρ. χυμός ντομάτας
Αλάτι , μαύρο πιπέρι
1 κουτ. του γλυκού μπαχάρι σκόνη
Μια πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κουτ. της σούπας βούτυρο

Δημιουργία
α/ Πλένουμε το χταπόδι και κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρότερα κομμάτια 3 με 4 εκατοστά . Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σκόρδο.
β/Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί .Προσθέτουμε τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο , το μαύρο πιπέρι ,το μπαχάρι, το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμησθεί. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας ,το μηλόξυδο ,το μέλι, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό -περίπου ½ κούπα -χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου ¾ της ώρας προσέχοντας μην πιεί τα υγρά του . Το αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη .
γ/ Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει ,ρίχνουμε αλάτι , το κριθαράκι και το βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας. Κρατάμε 1 κούπα από το νερό και το σουρώνουμε .
δ/Σε ένα ταψί βάζουμε το κριθαράκι, το χταπόδι με την σάλτσα του, το νερό από το κριθαράκι ,το βούτυρο ,ανακατεύουμε και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου για 10 με 15 λεπτά .

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια