Αγαπημένοι μου φίλοι θυμάμαι συχνά τις γυναίκες τις γειτονιάς μου και τον τρόπο που κατάφερναν να ισορροπούν καταστάσεις, θυμάμαι ακόμη τα φαγάκια που σοφίζονταν για να χορτάσουν τις οικογένειές τους και ένα από αυτά τα φαγάκια σαν τώρα καλοκαίρι, ήταν και το κοτόπουλο με λαχανικά, με οτιδήποτε λαχανικά βρισκόταν στο ψυγείο τους…

Κοτόπουλο με λαχανικά στο φούρνο

Υλικά

1 κοτόπουλο 1500 γρ περίπου
¾ της κούπα ελαιόλαδο
2 μέτριες πατάτες
2 μέτριες μελιτζάνες
2 μέτρια κολοκύθια
2 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης
½ κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουτ. της σούπας πελτέ ντομάτας
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
½ κούπα λευκό κρασί
½ κουτ του γλυκού πετιμέζι
½ κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. της σούπας ρίγανη
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Κοκκινοπίπερο

Παρασκευή

α) Κόβουμε το κοτόπουλο σε τέσσερις μερίδες . Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ¼ από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί , προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές . Εάν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια στο τηγάνι τα τσιγαρίζουμε σε δύο δόσεις. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρασί και με μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) ξύνουμε ό,τι έχει κολλήσει στον πυθμένα του για να ξεκολλήσει και τα ρίχνουμε επίσης στο ταψί.

β)Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε μεγάλες ροδέλες. Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε ροδέλες.

γ) Στο ταψί με το κοτόπουλο και την σάλτσα του κρασιού προσθέτουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την τριμμένη ντομάτα, το πελτέ, το μαϊντανό, την ρίγανη, το αλάτι, πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.

δ)Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε το φαγητό μας για 1 με 1½ ώρα περίπου μέχρι το φαγητό μας να πάρει χρώμα, προσέχοντας μην χρειαστεί νεράκι.
Καλή επιτυχία

Author

Σχολια