Αγαπημένοι μου φίλοι μόνο όταν έχουμε μεράκι, για ένα ξεχωριστό, μαγικό, φαγητό θα μας βγει νόστιμο. Έτσι λοιπόν και ο μουσακά μας για να μας βγει ξεχωριστός,μαγικός, πρέπει να βάλουμε όλο το μεράκι μας…
Μουσακάς της Αντωνίας

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό κολοκύθια
1 κιλό πατάτες.

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Αλάτι-μαύρο πιπέρι
½ κουτ του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 250 γρ
½ κουτ του γλυκού πετιμέζι

Για την μπεσαμέλ

150 γρ βούτυρο
Ι50 γρ αλεύρι
1 ½ λίτρο γάλα
50 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη συν για το πασπάλισμα
2 κρόκους αυγών
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

α)Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά, το κοκκινοπίπερο, το μαύρο πιπέρι, το μπαχάρι και καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε .Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πετιμέζι και ανακατεύουμε . Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Προσθέτουμε ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μείνει με το λάδι του.

β)Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες ½ εκατοστού. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό για 20 λεπτά και τις στραγγίζουμε. Τηγανίζουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περιττά λάδια.

γ)Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε άλλη κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να χρυσίσει . Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια και με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

δ)Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια στρώση πατάτες, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγη κεφαλογραβιέρα και βάζουμε από πάνω μια στρώση κιμά Συνεχίζουμε, στρώνουμε τα κολοκύθια πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα και στρώνουμε από επάνω τον υπόλοιπο κιμά. Στρώνουμε και τις μελιτζάνες. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα από επάνω, την ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου να πάρει καστανόχρυσο χρώμα.

Καλή επιτυχία.

Author

Σχολια