Βασιλόπιτα με βούτυρο γάλακτος αγελαδινό και μίγμα καβουρδισμένου αμύγδαλου και κουβερτούρας.

Υλικά

250 γρ. βούτυρο γάλακτος αγελαδινό

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού μπέικιν  πάουντερ

350 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. αμύγδαλα

80 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα

6 αυγά μεγάλα

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 σφηνάκι  λικέρ τεντούρα ή κονιάκ

Αλεύρι και βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Παρασκευή

Α) Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε,  Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει, ρίχνουμε τα αμύγδαλα τα καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά και τα αφαιρούμε.

Βγάζουμε από το ψυγείο την κουβερτούρα και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.  Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα και  χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει ψιλοκομμένο.

Β) Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο προσθέτουμε σιγά-  σιγά την ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψουν.  Προσθέτουνε ένα – ένα τα αυγά , το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το λικέρ, το μίγμα αμυγδάλου – κουβερτούρας και ανακατεύουμε.  Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι  με το μπέικιν ανακατεύοντας απαλά-  απαλά  με μία σπάτουλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Γ) Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα τσέρκι ή ένα ταψάκι.  Ρίχνουμε το μίγμα μέσα προσθέτουμε το φλουρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180oC  για 1 ώρα.  Βγάζουμε την βασιλόπιτα αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σημείωση:  Τεντούρα  : ηδύποτο Πατρινό λικέρ ιδανικό για την Βασιλόπιτα αφού περιέχει κανέλλα και γαρύφαλλο.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας.

Η παράδοση λέει πως ο Αυτοκράτορας Κωνσταντινούπολης πρόσταξε τους πολίτες της Καισαρείας να πληρώσουν φόρους όπως  χρυσό και κοσμήματα.  Αυτά όμως ο Αυτοκράτορας δεν τα χρειάστηκε και ο Άγιος Βασίλειος ο οποίος τότε ήταν Αρχιεπίσκοπος της Καισαρείας βρήκε ένα τρόπο να τα επιστρέψει πίσω στους κατόχους τους , δηλαδή έφτιαξε ψωμάκια και έβαλε μέσα σε αυτά από ένα κόσμημα και τα μοίρασε στον κόσμο.

Λένε πως σαν από θαύμα  πήγαινε σε κάθε σπίτι το χρυσό ή το κόσμημα που είχαν δώσει. Έτσι ο κόσμος  το  ονόμασε Βασιλόπιτα.

Author

Σχολια