Πήρα από την αποθήκη μου το παλιό χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαζί και τις χρυσές του μπάλες. Είχα χρόνια να το στολίσω. Άλλες χρονιές τα Χριστούγεννα στόλιζα το σπίτι μου με κλάρες, με γκι , έβαζα και διάφορα μπιμπελό, όπως ελαφάκια, αγγελάκια και πολλά κεριά. Κρέμαγα και γιρλάντες, κόκκινες και ασημί. Όμως φέτος ένοιωσα την ανάγκη να στολίσω το παλιό μου χριστουγεννιάτικο δέντρο , όπως τότε που είχα μικρά τα παιδιά μου και που το χαιρόμαστε όλοι μαζί οικογενειακά. Λέω να τους φτιάξω και χοιρινά κότσια όπως τότε…

Υλικά
2 χοιρινά κότσια 2 ½ κιλά περίπου
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένα σε φετάκια
1 κουτάκι μπίρα 330 γρ.
1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κουτ . της σούπας μέλι
2 κουτ .της σούπας μουστάρδα
1 κουτ της σούπας σκόνη τζίντζερ
1 κουτ της σούπας κόλιανδρο τριμμένο
½ κουτ του γλυκού κοκκινοπίπερο
Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Δημιουργία
α/Σε ένα ταψί βάζουμε τα κότσια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο . Προσθέτουμε το τζίντζερ ,το κόλιανδρο, το κοκκινοπίπερο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μέλι, τη μουστάρδα, περιχύνουμε με την μπίρα και ανακατεύουμε .
β/Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 250 oC . Βάζουμε τα κότσια και ψήνουμε για ½ ώρα να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζουμε και ψήνουμε άλλη ½ ώρα . Χαμηλώνουμε την φωτιά στους 160oC και συνεχίζουμε να σιγοψήνουμε 1 ½ με 2 ώρες μέχρι να ξεκολλάει το κρέας από το κόκκαλο.
γ/ Βάζουμε την σάλτσα από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί. Περιχύνουμε την σάλτσα πάνω από το κρέας και σερβίρουμε.

Χρόνια πολλά !

Author

Σχολια