Ξεφυλλίζοντας τα τετράδια μου βρήκα γραμμένες τις πρώτες μου συνταγές τότε που μάθαινα τις ποικιλίες των κρασιών, που μαγείρευα σβήνοντας με το μισό μπουκάλι και το άλλο μισό το έπινα. Πάντα έσβηνα το φαγητό μου με το κρασί που το συνόδευα .Από τότε έχουν αλλάξει πολλά όχι όμως το πιστεύω μου πως ότι κρασί θα ρίξεις στο φαγητό σου αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα …

Υλικά
1 κοτόπουλο 1400 γρ περίπου
300 γρ κριθαράκι μέτριο
½ κούπα ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κούπα Σαββατιανό κρασί
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια [400] γρ
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
6 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
½ κουτ του γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
Αλάτι
1 κουτ της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)

Δημιουργία
α/ Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες . Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί , προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές . Εάν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα τα τσιγαρίζουμε σε δύο δόσεις . Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μία με δύο βράσεις .
β/ Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου .Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί. Προσθέτουμε τέσσερις κούπες ζεστό νερό , την ντομάτα, τον πελτέ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, την δάφνη, το κοκκινοπίπερο, τους κόκκους από το μαύρο πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
γ/ Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα περίπου. Προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό , το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι ανακατεύοντας κατά διαστήματα προσέχοντας μην κολλήσει . Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

To Σαββατιανό είναι κρασί με ανοιχτό – κίτρινο λαμπερό χρώμα με φρέσκια γεύση και λεπτό άρωμα από γηγενή ποικιλία αμπελώνων. Καλλιεργείται στην Στερεά Ελλάδα, ίσως επειδή βοηθάει το ζεστό και ξηρό κλίμα της. Ανήκει στα κρασιά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Κατάλληλο για να ¨σβήσουμε¨ παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά, όπως το ¨χοιρινό με σέλινο¨ αλλά και να τα συνοδέψουμε .
Το Σαββατιανό είναι το ιδανικό κρασί για την παραγωγή Ρετσίνας.

Author

Σχολια