Ξεχωριστή συνταγή, σύγχρονη μα και τόσο παλιά. Αντί για ρύζι, πλιγούρι, αντί για πελτέ, λιαστή ντομάτα, και αντί για ζάχαρη, πετιμέζι. Τελικά η σύγχρονη τάση μαγειρικής μας γυρίζει πίσω, στα αγαπημένα υλικά της παράδοσης .
Υλικά
3 μεγάλα καλαμάρια ή 1500 γρ μικρά
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό κρασί
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
½ κούπα πλιγούρι
½ κούπα λιαστές ντομάτες
1 κουτ της σούπας πετιμέζι
½ κούπα μαιντανό
1 κουτ του κόλιανδρο τριμμένο
Μια πρέζα κοκκινοπίπερο
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Δημιουργία
α/ Πλένουμε τα καλαμάρια και αφαιρούμε το χόνδρο. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια , τα κρεμμύδια , το σκόρδο και την λιαστή ντομάτα .
β/Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το αλάτι , το σκόρδο και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο το κόλιανδρο, το μαύρο πιπέρι, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το πλιγούρι, το πετιμέζι και ανακατεύουμε . Ρίχνουμε το μισό κρασί , αφήνουμε να εξατμησθεί και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα και τον μαιντανό.
γ/Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή βρεγμένα καλαμάκια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 45 με 50 λεπτά .