Αγαπημένοι μου φίλοι αυτό που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, γαστρονομικά πάντα, έχουμε πει, πως είναι η φασολάδα και οι πίτες. Και έχω ακούσει, λένε, πως τις καλύτερες πίτες τις φτιάχνουν στην Ήπειρο. Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω. Ας μου στείλετε μήνυμα όσοι γνωρίζετε σε ποια περιοχή της Ελλάδας μας φτιάχνουν τις καλύτερες πίτες!

Υλικά

1 κιλό πατάτες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
500 γρ μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδου
¼ της κούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. της σούπας πετιμέζι
2 κουτ. της σούπας κάπαρη τουρσί
½ κούπα ρόφημα βρώμης
αλάτι μαύρο πιπέρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο

Για την ζύμη
Υλικά

¾ της κούπας χλιαρό νερό
¼ της κούπας ελαιόλαδο συν ¼ για το άλειμμα του ταψιού και του επάνω φύλλου
4 κουτ. της σούπας μηλόξιδο
Αλάτι
Αλεύρι για όλες της χρήσεις -όσο πάρει περίπου ½ κιλό

Παρασκευή

α) Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους 3 εκατοστών. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε φετούλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

β) Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε νερό μέχρι να σκεπάσει τις πατάτες και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε την φωτιά και τις βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφαιρούμε και με ένα πιρούνι τις λιώνουμε όπως τον πουρέ.

γ/Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια , το σκόρδο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν . Προσθέτουμε την κάπαρη, το πετιμέζι, αλάτι, μαύρο πιπέρι ,το κοκκινοπίπερο ανακατεύουμε και αποσύρουμε

δ) Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ από τις πατάτες, προσθέτουμε το μίγμα με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το πετιμέζι, την κάπαρη, το κοκκινοπίπερο , το ρόφημα βρώμης και ανακατεύουμε.

ε/Ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό , προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο , το αλάτι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι το νερό. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ,μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη

στ/Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε ισόπαχα. Σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα ,την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή επιτυχία

Author

Σχολια