Μαγειρεύοντας σε σαγανάκι

Αγαπημένοι μου φίλοι το καλοκαίρι είναι εποχή της ανεμελιάς, είναι εποχή της θάλασσας, γι΄αυτό ας κλείσουμε  τα μάτια και ας φανταστούμε ταβερνάκια πάνω στην ακροθαλασσιά με άφθονους μεζέδες, με ούζα, με τσίπουρα, ας φανταστούμε γαρίδες σαγανάκι  με ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, με φέτα και ας  φανταστούμε τυρί σαγανάκι  πασπαλισμένο με κοκκινοπίπερο και να είναι λέει περιχυμένο από χυμό λεμόνι… και γιατί όχι ας το κάνουμε πραγματικότητα…

Υλικά

12 μέτριες γαρίδες

4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

1κουτ. της σούπας ντομάτα πελτέ

Αλάτι, μαύρο πιπέρι

½ κουτ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά [προαιρετικά]

½ κούπα άσπρο ξηρό κρασί

2 ποτήρια ζωμό από τις γαρίδες που βράσαμε

2 κουτ. της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο

100 γρ. φέτα σε τρίμμα

 

Παρασκευή

α/Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 4 με 5 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε 2 ποτήρια από τον ζωμό

β/Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.

γ/Σβήνουμε την σάλτσα με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να πάρουν μία βράση για να ενωθούν οι γεύσεις . Προσθέτουμε την φέτα ανακατεύοντας κυκλικά το τηγάνι, αποσύρουμε και πασπαλίζουμε με τον μαιντανό.

 

Σημείωση .  Αν θέλουμε  αφαιρούμε το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι. Για να αφαιρέσουμε  εύκολα το εντεράκι  χαράζουμε την πλάτη της γαρίδας σε όλο το μήκος της και το τραβάμε με οδοντογλυφίδα.

Συμβουλή. Το κρασί δίνει στο φαγητό άρωμα και γεύση. Αυτό που θα επιλέξουμε για να σβήσουμε το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Ωστόσο, πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι ξινισμένο.

Author

Σχολια