Διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής και είναι αφιερωμένη στα γαλακτοκομικά προϊόντα και επειδή τώρα είναι η εποχή που το γάλα είναι σε αφθονία και επειδή η παράδοση μας το απαιτεί, εμείς φτιάχνουμε πίτες, τυρόπιτες, μακαρονόπιτες, γαλατόπιτες, όλα στο γάλα και το τυρί!

Υλικά
για το φύλλο
¾ της κούπας χλιαρό νερό
½ κουτ του γλυκού αλάτι
1 κουτ της σούπας μηλόξιδο
¼ της κούπας ελαιόλαδο
Αλεύρι όσο πάρει

Για την γέμιση
1 πακέτο μακαρόνια (500 γρ) νουμ 5
400 γρ φέτα
200 γρ γιαούρτι
1 κούπα γάλα συν μια κουτ της σούπας για το άλειμμα των φύλλων
4 αυγά συν 1 κρόκο για το άλειμμα των φύλλων
2 κουτ της σούπας βούτυρο
Μαύρο πιπέρι

Δημιουργία
α/Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.

β/Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα αποσύρουμε 2 λεπτά νωρίτερα από τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης του πακέτου. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

γ/Σε τρίφτη τρίβουμε το τυρί. Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο γιαούρτι, το γάλα, την φέτα, τα αυγά, το μαύρο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

δ/Ρίχνουμε το μίγμα του γιαουρτιού στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και ανακατεύουμε

ε/ Χωρίζουμε τη ζύμη στην μέση και ανοίγουμε δύο φύλλα, αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε την γέμιση ισόπαχα και στρώνουμε από επάνω το δεύτερο φύλο, το ενώνουμε με το κάτω φύλλο και κάνουμε γύρω γύρω ένα κόθρο*. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο πρώτα και μετά χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με 1 κουτ της σούπας γάλα, τα ανακατεύουμε και ξανα-αλείφουμε ολόκληρη την πίτα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια της πίτας.

στ/Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας περίπου 1 ώρα και δέκα λεπτά.

*Κόθρος: το στριφτό κλείσιμο των φύλλων γύρω από το ταψί

Author

Σχολια