Υλικά

400 γρ. σπαγγέτι

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μακρόστενα “δοντάκια”

10 μαύρες ελιές κομμένες επίσης σε μακρόστενα “δοντάκια”

2 καυτερές ψιλοκομμένες πιπερίτσες (προαιρετικά)

6 λιαστές ντομάτες κομμένες σε φετάκια

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Α)Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.

Β)Τρίβουμε το ψωμί στο μούλτι. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το τριμμένο ψωμάκι με λίγο αλάτι μέχρι να ροδίσει και να γίνει πολύ τραγανό, ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά.

Γ) Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με τις ελιές και τις καυτερές πιπερίτσες σε δυνατή φωτιά για λιγότερο από 1 λεπτό. Θέλουμε να μαραθεί ελάχιστα το σκόρδο χωρίς να πάρει χρώμα, διαφορετικά θα πικρίσει.

Δ) Προσθέτουμε και τις λιαστές ντομάτες και αμέσως  ρίχνουμε τα μακαρόνια κατευθείαν από την κατσαρόλα που έβρασαν με μια τρυπητή κουτάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Το λίγο νερό που παρασύρει η κουτάλα κάνει τη μακαρονάδα πιο ζουμερή και την χυλώνει.

Σερβίρουμε με το τηγανισμένο ψωμάκι από πάνω και μπόλικο πιπέρι.

Tips

*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την φρέσκια καυτερή πιπεριά με μπούκοβο.

*Το κόλπο με το τηγανισμένο τριμμένο ψωμάκι το ανακάλυψαν οι φτωχοί  ιταλοί του Νότου, που δεν είχαν χρήματα για παρμεζάνα και πεκορίνο. Μέσα από μια μαγική χημική αντίδραση, πάνω στα μακαρόνια σου δίνει τη γευστική εντύπωση του τυριού και μεταμορφώνει σε νηστίσιμη μια μακαρονάδα.

Author

Σχολια