Όλη η οδός Θεμιστοκλέους αγαπούσε την Δημητρούλα, την αγαπούσε για την καλοσύνη της , μα και για τον δικό της μοναδικό τρόπο να μας μιλάει για τους αρχαίους χρόνους. Της Δημητρούλας της αρέσανε τα γράμματα, της αρέσανε τα αρχαία ελληνικά γράμματα. Όταν ήταν μικρή το όνειρό της ήταν να πάει σχολείο να γίνει δασκάλα για να μάθει και να διδάξει τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας όπως μας έλεγε. Μα ο κυρ Θανάσης, ο πατέρας της, ούτε να ακούσει για το σχολείο. Λίγο μετά την κατοχή ήταν και η φτώχεια μεγάλη, έτσι η Δημητρούλα δούλευε το πρωί με τα αδέρφια της στα χωράφια και το απόγευμα πήγαινε στην κυρά Ευφροσύνη την μοδίστρα για να μάθει την μοδιστρική τέχνη. Η Δημητρούλα μπορεί να μην έγινε δασκάλα μα αγόραζε και διάβαζε πολλά βιβλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Αγόραζε και διάβαζε και πολλά βιβλία με αρχαίες ελληνικές συνταγές. ” Έχουν μια μεσότητα, μια αρμονία είναι πιο υγιεινές ” μας έλεγε…

Υλικά

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κούπα χονδροαλεσμένα καρύδια
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας πετιμέζι
2 φακελάκια των 8γρ. μαγιά στιγμής
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
Χλιαρό νερό όσο πάρει

Παρασκευή

Α) Κοσκινίζουμε το αλεύρι
Β) Σε λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά και το πετιμέζι. Ρίχνουμε λίγο – λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν τα καρύδια στην ζύμη.
Γ) Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα περίπου να φουσκώσει.
Δ) Παίρνουμε την ζύμη την ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Λαδώνουμε δυο φόρμες μακρόστενες για κέικ, τοποθετούμε την ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα ακόμη.
Ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου.

Author

Σχολια