Ψητό κοτοπουλάκι πολύ παλιά συνταγή από την μητέρα μου. Τότε εκείνη το έφτιαχνε με φυτίνη –«θαύμα φαγητό θα γίνει, φυσικά με νέα φυτίνη», που λέγαμε παλιά. Τώρα εγώ βάζω ελαιόλαδο. Τότε, η μητέρα μου έφτιαχνε με άσπρο ρύζι πιλάφι, το έβαζε στην κούπα και εμείς της λέγαμε «Ααααα! Πώς το κάνεις αυτό μαμά!» Το καινούργιο είναι πως στα παιδιά τώρα αρέσει το καστανό ρύζι και το έχουν βάλει στην διατροφή τους. Έτσι ,λοιπόν, τώρα εγώ μαγειρεύω με καστανό ρύζι και για πιο νοστιμιά και πιο πικάντικη γεύση -και για να τα τρώνε- συμπληρώνω και ελιές και κάπαρη. Πάντρεψα λοιπόν αυτά τα δυο υλικά, πάντρεψα δηλαδή το κοτόπουλο το κλασικό με το σύγχρονο ρύζι, που δεν είναι άλλο από το καστανό, και τα βάζω όλα αυτά στην γάστρα και σερβίρω πιστεύω ένα ωραίο πλήρες γεύμα…

Υλικά

1 κοτόπουλο 1600 γρ περίπου

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

½ κούπα άσπρο κρασί

1 ½ κούπα ζωμό κοτόπουλου

3 μικρές καυτερές πιπερίτσες (πιπεροτσίνι)

3 σκελίδες σκόρδου

½ κούπα ελιές καλαμών

¼ της κούπας κάπαρη τουρσί

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κουτ της σούπας πικάντικη μουστάρδα

½ κουτ του γλυκού πετιμέζι

Αλάτι, μαύρο πιπέρι

400 γρ καστανό ρύζι parboiled 10΄

Δημιουργία

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμυδάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε την μουστάρδα, το πετιμέζι, τις ελιές, την κάπαρη, τα μισά κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και με ένα μαχαίρι τις πιέζουμε προς τα κάτω να ανοίξουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις πιπερίτσες, το σκόρδο και, όταν πάρει χρώμα το σκόρδο, αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά. Αφαιρούμε τις πιπερίτσες και το σκόρδο -δεν τα χρειαζόμαστε πια, το άρωμά τους το πήραμε- και αφήνουμε το πικάντικο πλέον , αρωματισμένο ελαιόλαδο στην άκρη.

Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς Κελσίου. Σε μια γάστρα βάζουμε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο από το τηγάνι μας, προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό. Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο, ψήνουμε για ½ ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πέτσα. Χαμηλώνουμε την φωτιά στους 220 βαθμούς, γυρίζουμε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα από την άλλη πλευρά και αφήνουμε για μισή ώρα ακόμη να πάρει χρώμα και από αυτή. Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο γυρίζουμε το κοτόπουλο άλλη μια φορά και προσθέτουμε τα υλικά του μπολ, δηλαδή την μουστάρδα, το πετιμέζι, τις ελιές και την κάπαρη, τα μισά κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και βάζουμε πάλι την γάστρα μας στον φούρνο.

Παράλληλα, σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο και με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το ρύζι κατευθείαν από την κατσαρόλα και το βάζουμε στην γάστρα γύρω από το κοτόπουλο. Βάζουμε το φαγητό μας 5 με 10 λεπτά ακόμη στο φούρνο να πάρει γεύση, το βγάζουμε, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Το συνοδεύουμε με ένα ντιπ γιαουρτιού (βλέπε συνταγή «Ντιπ γιαουρτιού με άνηθο και κοκκινοπίπερο» στο www.kokkinopipero.gr)

Author

Σχολια