Στο ζαχαροπλαστείο του κυρ Βασίλη στην οδό Θεμιστοκλέους δούλευε η Μαρίκα γνωστή και ως η ζαχαροπλάστισσα του Αιγάλεω. Εκεί ήταν που δημιουργούσε τον καλύτερο μπακλαβά, εκεί ήταν που και τον κυρ Βασίλη τον έπιαναν τα σιρόπια για την Μαρίκα, μα η Μαρίκα το μόνο σιρόπιασμα που είχε στο νου της ήταν αυτό του μπακλαβά.” Ζεστό το σιρόπι ζεστό και το γλυκό” έλεγε…

Υλικά

20 φύλλα κρούστας

400 γρ. λιωμένο βούτυρο

400 γρ. θρυμματισμένη καρυδόψιχα

2 κουτ. του γλυκού κανέλλα σε σκόνη

1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη

Γαρύφαλλα ολόκληρα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

350 γρ. νερό

50 γρ. γλυκόζη

Παρασκευή

Α) Ανακατεύουμε την θρυμματισμένη καρυδόψιχα με την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Β) Αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο και στρώνουμε 4 φύλλα αλείφοντας τα με βούτυρο ένα-ένα. Πασπαλίζουμε με το 1/4 της γέμισης. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σε κάθε 4 -επίσης βουτυρωμένα ένα – ένα φύλλα -από 1/4 της αρχικής γέμισης.

Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα.

Γ) Χαράζουμε τον μπακλαβά και βάζουμε στο κέντρο του κάθε κομματιού από ένα γαρύφαλλο ολόκληρο.

Δ) Ψήνουμε στους 160 C για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα ο μπακλαβάς μας.

Ε) Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, την γλυκόζη και βράζουμε 4 λεπτά από την στιγμή του βρασμού. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι σε ζεστό γλυκό.

Μυστικό : Ραντίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με λίγο νερό για πιο τραγανό φύλλο.

Author

Σχολια