Για αυτούς που αγαπούν τις πατάτες , ένα καθημερινό νόστιμο χορταστικό φαγάκι που σου λύνει τα χέρια. Έχουμε ετοιμάσει από βραδύς τον κιμά ή κάποια προηγούμενη μέρα και τον διατηρούμε στην κατάψυξη .Τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο τις πατάτες σε ροδέλες, βγάζουμε τον έτοιμο κιμά, ετοιμάζουμε την εύκολη μπεσαμέλ , τα συνθέτουμε και ψήνουμε.

Υλικά
1800 γρ. πατάτες.
Για τον κιμά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Αλάτι πιπέρι
½ κουτ του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 250 γρ
½ κουτ του γλυκού πετιμέζι
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
10 κουτ. της σούπας κόρν φλάουερ
2 αυγά
2 κουτ. της σούπας βούτυρο
100 γρ. κεφαλογραφιέρα συν 25 για το πασπάλισμα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Παρασκευή
α/Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί , προσθέτουμε τον κιμά, το κοκκινοπίπερο, το μαύρο πιπέρι, το μπαχάρι και καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο και ανακατεύουμε .Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι ,το πετιμέζι και ανακατεύουμε . Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό , χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μείνει με το λάδι του.
β/ Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες μισού εκατοστού. Τηγανίζουμε τις πατάτες ,τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει το περίσσιο λάδι.
γ/ Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά σε δυνατή φωτιά και με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει φουσκάλες . Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την κεφαλογραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
δ/Σε ένα ταψί βάζουμε εναλλάξ μία στρώση πατάτες ,μια στρώση κιμά. Ρίχνουμε από επάνω ισόπαχα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα.
ε/ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 50 με 55 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει καστανόχρυσο χρώμα.
Καλή επιτυχία.

Author

Σχολια