Σήμερα έφτιαξα κοκκινιστό με εκείνη την γνώριμη σαλτσούλα με μελιτζάνες μπλουμ . Μου αρέσει το κοκκινιστό ,μου θυμίζει τα καλοκαίρια του ‘70 που η μαμά μου με έστελνε στο χασάπη να πάρω μοσχάρι, καπάκι μου έλεγε, τότε περιμένανε ,ουρά ο κόσμος το Σάββατο πρωί στον χασάπη και αγοράζαμε μόνο το κρέας που θέλαμε την άλλη μέρα , κατάψυξη και καταψύκτη δεν ξέραμε. Τελικά το φαγητό είναι μνήμη και το φαγητό σου ξυπνά μνήμες και όταν μαγειρεύεις είναι σαν να είναι κοντά σου αυτοί που λάτρεψες και δεν υπάρχουν πια.

Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι

800 γρ μελιτζάνες τσακώνικες

¼ της κούπας ελαιόλαδο συν ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδου

1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί

½ κιλο φρέσκες ντομάτες

1 κουτ του γλυκού πελτέ ντομάτας

1/2 κουτ του γλυκού πετιμέζι

Αλάτι μαύρο πιπέρι

½ κουτ του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

1 πρεζα κοκκινοπίπερο

Παρασκευή

α/Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου και τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες. Κόβουμε το κρέας και τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα να κοκκινίσουν.

β/Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το πετιμέζι, το μπαχάρι, το κοκκινοπίπερο και ρίχνουμε νερό να σκεπάσει το κρέας. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ,εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νεράκι .

γ/ Παράλληλα έχουμε βάλει για μισή ώρα σε νερό τους κύβους της μελιτζάνας . Τις σουρώνουμε, τις τηγανίζουμε, τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγει το περίσσιο λάδι. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα κουνάμε κυκλικά να τις αγκαλιάσει η σάλτσα, σιγοβράζουμε για πέντε λεπτά ακόμη και αποσύρουμε.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια