Υλικά

1 λάχανο μεγάλο

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 κούπα ρύζι Καρολίνα

½ κούπα ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο

1 κούπα λευκό κρασί

2 αυγά

Χυμό από 2 λεμόνια

 Παρασκευή

Α) Πλένουμε το λάχανο, με ένα μαχαίρι, κόβουμε κυκλικά το κοτσάνι στο κάτω μέρος και το αφαιρούμε.   Σε νερό που βράζει το ζεματάμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν τα φύλλα, τα αφαιρούμε ένα- ένα και αφαιρούμε τα σκληρά μέρη.

Β) Σε μπολ βάζουμε το κιμά, προσθέτουμε το ρύζι, το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το κοκκινοπίπερο, αλάτι-πιπέρι, το μαϊντανό και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.

Γ) Ανοίγουμε τα φύλλα βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.

Δ) Σε πλατιά κατσαρόλα αραδιάζουμε τους λαχανοσορμάδες με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω και σε σειρά.  Αλατοπιπερώνουμε       ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρασί και ζεστό νερό ίσα –  ίσα  να τους σκεπάσει.  Βάζουμε από επάνω ένα πιάτο σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου να μείνουν με λίγο ζουμί.

Ε) Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί από το φαγητό.  Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνάμε κυκλικά και αποσύρουμε.

Σημείωση:  Αντί για μοσχαρίσιο κιμά μπορούμε να βάλουμε χοιρινό ή και μισό-μισό.

 

Είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο  ελληνικό φαγητό με τις ρίζες του να αποδίδονται στο Βυζάντιο.  Στην παράδοση οι λαογράφοι συμβολίζουν το τύλιγμα των φύλλων του λάχανου  με τα σπάργανα του θείου βρέφους,  Στην Κοζάνη είχαν έθιμο 40 ημέρες πριν την γέννηση του Χριστού, όταν άρχιζε η νηστεία των Χριστουγέννων να τοποθετούν τα λάχανα σε άλμη και την παραμονή το βράδυ να τα πάρουν και να μαγειρέψουν με αυτά τους λαχανοντολμάδες.  Ανήμερα στην θεία γέννηση και για πολλές ακόμη γιορτινές ημέρες κερνούσαν με αυτούς τους επισκέπτες.

Author

Σχολια