Πηγή θυμάσαι την κυρά Κατίνα, που πήγαινε στην πεθερά σου και η πεθερά σου όλο καμάρι την κέρναγε από τον λαδένιο της μπακλαβά. Θυμάσαι την κυρά Kατίνα να της λέει « Τι μπακλαβάς είναι αυτός Μαρία μου ,μούρλια, αυτός ευφραίνει την ψυχή και την καρδιά σου». Εγώ Πηγή πιστεύω πως το λάδι που ζεμάταγε και το έριχνε από επάνω τον έκανε έτσι ξεχωριστό και τα μοσχοκάρφια που είχε μπήξει πάνω σε κάθε κομμάτι . Εσύ τι λες;

Υλικά
750 γρ. φύλλα κρούστας
1 κούπα ελαιόλαδο
Ολόκληρα γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

Για την γέμιση
800 γρ. θρυμματισμένη καρυδόψιχα
1 κουτ. της σούπας κανέλα σκόνη
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι
3 κούπες μέλι
3 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουτ. της σούπας χυμό λεμόνι

Παρασκευή
α/ Κρατάμε ½ κούπα ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο λαδώνουμε τα φύλλα κρούστας.
β/Σε μπολ βάζουμε την καρυδόψιχα ,την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
γ/Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου38 επί 24 εκατοστά με ελαιόλαδο. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στο μέγεθος του ταψιού και στρώνουμε 5 φύλλα , αλείφοντας τα με ελαιόλαδο ένα -ένα. Ύστερα παίρνουμε 4 κουταλιές από το μίγμα της γέμισης και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια . Στην συνέχεια στρώνουμε 1 φύλλο, το λαδώνουμε και στρώνουμε από επάνω άλλο 1 φύλλο, που πασπαλίζουμε επίσης με 4 κουταλιές της σούπας από το μίγμα της καρυδόψιχας. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα . Τέλος βάζουμε 5 φύλλα αλείφοντας τα με ελαιόλαδο ένα -ένα .
δ)Κόβουμε τον μπακλαβά και βάζουμε από επάνω σε κάθε κομμάτι γαρύφαλλα. Σε ένα μπρίκι βάζουμε την1/2 κούπα το ελαιόλαδο να κάψει και περιχύνουμε όλο τον μπακλαβά ομοιόμορφα. Τον ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αποσύρουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
ε/ Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό, το μέλι, την κανέλα και βράζουμε από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός για 6 λεπτά ξαφρίζοντας το σιρόπι τακτικά. Προσθέτουμε το λεμόνι και αποσύρουμε . Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι.

Καλή επιτυχία.
Αντωνία.

Author

Σχολια