Αγαπημένοι μου φίλοι,είμαστε στην τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, στην εβδομάδα της Τυρινής
ή της Τυροφάγου και την εβδομάδα αυτή τρώμε άφθονα γαλακτοκομικά, τρώμε βούτυρα, γιαούρτια, τρώμε
τυριά, φτιάχνουμε κρέμες, φτιάχνουμε γαλατόπιτες…

Γαλατόπιτα με σπιτικό φύλλο

Υλικά

6 κούπες γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι
1 κούπα ζάχαρη
4 αβγά
4 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες

Για το φύλλο

¾ της κούπας χλιαρό νερό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αβγό
1 κ.σ. μηλόξιδο
½ κ.γ. αλάτι
αλεύρι όσο πάρει (½κιλό περίπου)

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη
τριμμένη κανέλα

Παρασκευή

α)Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Βάζουμε την κατσαρολίτσα στη φωτιά και ψήνουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με γρήγορες κυκλικές κινήσεις μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

β)Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το αβγό, το αλάτι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι το νερό. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.

γ)Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπαλίτσες και ανοίγουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, στρώνουμε το ένα φύλλο φροντίζοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού και το βουτυρώνουμε. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, επίσης να εξέχει από τα πλαϊνά. Ρίχνουμε την κρέμα, την απλώνουμε ισόπαχα, την κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν και τα βουτυρώνουμε.

δ)Ψήνουμε στους 200°C για 50 με 55 λεπτά να ροδοκοκκινίσει.Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια