Αγαπημένοι μου φίλοι, η Σαρακοστή είναι η πιο σημαντική περίοδος της νηστείας. Σύμφωνα με την χριστιανική μας παράδοση καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σκοπός της είναι η πνευματική άσκηση των πιστών, έτσι ώστε να τους προετοιμάσει για τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου. Πολύ σημαντικό στην περίοδο της νηστείας είναι και τα φαγάκια που θα φάμε. Αξίζει να έχουν τα απαραίτητα υλικά, που μας δώσουν δύναμη, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας και ένα τέτοιο φαγάκι είναι οι γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο. Υπέροχο; Ναι!

Υλικά

500γρ. γίγαντες
500 γρ σπανάκι
¾ της κούπας ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες με το χυμό τους (400γρ)
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουτ. του γλυκού πετιμέζι
½ κούπα λευκό κρασί
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
2 κουτ της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Παρασκευή

α) Πλένουμε τους γίγαντες και τους μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 10-12 ώρες. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Ρίχνουμε αλάτι, το ανακατεύουμε και το πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλει τα περισσότερα υγρά του.

β) Σε ένα βαθύ ταψί, βάζουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το σπανάκι, τις ντομάτες, το μαιντανό, τον άνηθο, το πετιμέζι, αλάτι – μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, το κρασί, προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με την φρυγανιά.

γ) Ψήνουμε το φαγητό στους 200 Κελσίου για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με το λάδι του .

Καλή επιτυχία.

Author

Σχολια