Ο πατέρας αγαπούσε τους γίγαντες και εκείνη, έκανε τα αδύνατα δυνατά, για να τους φτιάχνει με χίλιους τρόπους. Εκείνο το πρωί του Νοέμβρη, έξω έβρεχε, έκανε κρύο, μα η κουζίνα της ήταν ζεστή…
Γίγαντες στιφάδο
Υλικά
500 γρ. φασόλια γίγαντες
800 γρ μικρά κρεμμυδάκια (κοκκάρια)
½ κούπα ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτακια
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες με το χυμό τους (400γρ)
1 κουτ του γλυκού πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κουτ. του γλυκού πετιμέζι
2 κουτ της σούπας μηλόξιδο
½ κούπα λευκό κρασί
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
α)Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό 10-12 ώρες να φουσκώσουν, τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
β)Βγάζουμε τους γίγαντες από την κατσαρόλα και τους βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, τα φετάκια από τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τις ντομάτες, το πελτέ, τα φύλλα δάφνης, το πετιμέζι, το μηλόξιδο, αλάτι – μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
γ)Σε τηγάνι βάζουμε το άλλο μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κοκκάρια και σοτάρουμε ανακατεύοντας τα μέχρι να γυαλίσουν, τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα προσθέτουμε μαζί με το ελαιόλαδο που τα σοτάραμε στο ταψί. Προσθέτουμε το κρασί, μία κούπα νερό και ανακατεύουμε καλά.
δ)Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Καλή επιτυχία

Comments are closed.