Φαγητά με λαχανικά… Αυτό που συμβολίζει αγαπημένοι μου φίλοι το καλοκαίρι μας είναι και τα λαχανικά του… Αγαπημένα, λαχταριστά, μας λύνουν τα χέρια στο πρόβλημα, τι θα φάμε σήμερα; Και τα μαγειρεύουμε σε όλες τους τις εκδοχές και μέσα σε όλα τούτα τα λαχανικά, σπουδαίο ρόλο έχουν και τα κολοκύθια…

Μουσακάς με κολοκύθια και εύκολη μπεσαμέλ

Υλικά

8 κολοκύθια
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
150 γρ γραβιέρα για το πασπάλισμα

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Αλάτι-μαύρο πιπέρι
½ κουτ του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 γεμάτη κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
½ κουτ του γλυκού μέλι

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
10 κουτ. της σούπας κόρν φλάουερ
2 αυγά
2 κουτ. της σούπας βούτυρο
50 γρ. γραβιέρα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι- μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

α)Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά, το κοκκινοπίπερο, το μαύρο πιπέρι, το μπαχάρι και καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε .Ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας, το αλάτι, το μέλι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Προσθέτουμε ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μείνει με το λάδι του.

β)Κόβουμε τα κολοκύθια σε φέτες 1/2 εκατοστού. Σε τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε σε δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περιττά λάδια.

γ)Χτυπάμε τα αυγά. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το κρύο γάλα, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε ζωηρά να διαλυθεί. Ρίχνουμε τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε την κατσαρολίτσα στην φωτιά και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από την φωτιά προσθέτουμε την γραβιέρα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

δ)Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα μισά κολοκύθια το ένα δίπλα στο άλλο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με 50 γρ γραβιέρα. Βάζουμε από πάνω τον κιμά και τον απλώνουμε ισόπαχα. Συνεχίζουμε, στρώνουμε τα υπόλοιπα κολοκύθια και πασπαλίζουμε με άλλα 50 γρ γραβιέρα. Τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ από επάνω, την ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.

ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου να πάρει καστανόχρυσο χρώμα.

Καλή επιτυχία.

Author

Σχολια