Τον κέρασε από τα γεμιστά μελομακάρονά της και πρόσεξε την ευχαρίστηση στην έκφρασή του. «Νόστιμα» της είπε εκστασιασμένος. Εκείνη χαμογέλασε χωρίς να του απαντήσει. Πήγε να του φέρει κονιάκ… είχε στο νου της σχέδιο…
Μελομακάρονα γεμιστά
Υλικά
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
½ κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 ½ με 5 κούπες περίπου)
Καρύδια ψιλοκομμένα για το πασπάλισμα
Για την γέμιση
100 γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη.
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
½ κούπα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
Παρασκευή
α)Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και ανακατεύουμε. Βάζουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε στο μπολ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια μαλακή ζύμη.
β)Παίρνουμε μικρό κομμάτι από την ζύμη, σαν ένα μεγάλο καρύδι, το απλώνουμε στο χέρι μας και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, βάζουμε στο κέντρο του μισό κουταλάκι από τη χοντροκομμένη καρυδόψιχα, το κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες,το ζυμώνουμε, το πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, το πατάμε στο κέντρο με το δάχτυλό μας για να μην ανοίξει και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε λίγο την επιφάνειά του για να κάνουμε ένα σχέδιο.
γ)Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 με 30 περίπου λεπτά να πάρουν χρώμα χρυσοκόκκινο.
δ)Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε το σιρόπι 1-2 λεπτά από την έναρξη του βρασμού.
ε)Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν λίγο, τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι, τα αφήνουμε για ½ με 1 λεπτό, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Χρόνια πολλά

Comments are closed.