Σήμερα δημιούργησα μια ξεχωριστή πίτα, με ένα ιδιαίτερο μαλακό, ανάλατο τυρί, με φρέσκια μα και κάπως ξινή γεύση. την τυροβολιά Μυκόνου. Ένα λευκό τυρί από πρόβειο και αγελαδινό γάλα που φτιάχνεται και στα χωριά της Μυκόνου, μα και στα παραδοσιακά τυροκομεία της. Οι νοικοκυρές της Μυκόνου την χρησιμοποιούν για να φτιάξουν την φημισμένη κρεμμυδόπιτα τους…
Κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά Μυκόνου
Υλικά
Για την ζύμη
¾ της κούπας χλιαρό νερό
½ κούπα ελαιόλαδο συν για το άλειμμα του ταψιού και του επάνω φύλλου
2 κουτ. της σούπας μηλόξιδο
Αλάτι
Αλεύρι για όλες της χρήσεις όσο πάρει περίπου ½ κιλό
Για τη γέμιση
800 γρ ξερά κρεμμύδια
600 γρ. τυροβολιά Μυκόνου
¼ της κούπας ελαιόλαδο
3 ολόκληρα αυγά
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα άνηθο
Αλάτι-μαύρο πιπέρι
1 κουτ του γλυκού μέλι
Παρασκευή
α)Ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το αλάτι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι το νερό. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη
β)Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Θρυμματίζουμε την τυροβολιά και χτυπάμε τα αυγά.
γ)Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, το μέλι και σοτάρουμε για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν, τα αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια τον άνηθο, την τυροβολιά, τα αυγά, το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.
δ)Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε ισόπαχα. Σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλή επιτυχία