Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου βρέθηκε μέσα σε ένα μισοερειπωμένο ναό ανάμεσα στις ανασκαφές που έκαναν τον δέκατο τέταρτο αιώνα για να ξανακτίσουν τα τείχη της Ρόδου που είχαν γκρεμίσει βάρβαροι πολέμιοι. Ο τότε επίσκοπος Νείλος ανοικοδόμησε το ναό στον οποίο με την Xάρη του Aγίου γίνονταν πολλά θαύματα. Ένα θαύμα είναι και αυτό με τους τρείς ιερείς . Εκείνη την εποχή ο αρχιερέας στην Κρήτη ήταν Λατίνος και τρεις διάκονοι πήγαν στα Κύθηρα για να χειροτονηθούν . Στην επιστροφή όμως πιάστηκαν από Αγαρηνούς που τους πήγαν αιχμάλωτους στην Ρόδο. Οι ιερείς άκουσαν για τα θαύματα του Αγίου και του ζητούσαν ο καθένας χωριστά να τους βοηθήσει. Ο Άγιος άκουσε τις ικεσίες τους και τους βοήθησε να ελευθερωθούν.
Η λαϊκή μας παράδοση θέλει την παραμονή στις 26 και ανήμερα στις 27 Αυγούστου στην γιορτή του Αγίου ,οι πιστοί να φτιάχνουν γλυκές πίτες είτε για να τους φανερώσει κάτι που έχασαν, είτε για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου από τις αμαρτίες της.

Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα μέλι
½ κούπα καρύδια θρυματισμένα
¼ της κούπας σταφίδα
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουτ του γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουτ του γλυκού κανέλα τριμμένη
½ κουτ του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Παρασκευή
α/ Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
β/ Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μέλι και ανακατεύουμε .Βάζουμε την σόδα στο χυμό πορτοκάλι ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά
γ/ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 25 εκατοστών και ψήνουμε την πίτα για 55 λεπτά με 1 ώρα περίπου.

Πασπαλίζουμε την πίτα με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε .
Χρόνια πολλά

Καλή επιτυχία.

Author

Σχολια