Κάθε χρόνο η κυρά Βάσω το Σάββατο του Λαζάρου έφευγε για το χωριό της. Η κυρά Βάσω γυναίκα της παράδοσης τα ήθελε όλα όπως πρέπει, είχε αγοράσει τις λαμπάδες για τα βαφτιστήρια της , σιέλ με άσπρη κορδέλα του Γιωργάκη, ροζ με άσπρη κορδέλα της Λενιώς, τους είχε αγοράσει και παπουτσάκια ‘’ Οι νονοί πρέπει να πηγαίνουν παπουτσάκια’’ έλεγε, τους είχε φτιάξει και τα δικά της πασχαλινά κουλουράκια αυτά με το ελαιόλαδο και το πορτοκάλι, αυτά που τους τα πήγαινε στο χωριό κάθε χρόνο…

Υλικά

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρική

½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

2 αυγά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 4 ½ κούπες)

1 κρόκο αυγού

1 κουτ. της σούπας νερό.

Παρασκευή

Α) Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη, διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στο κάδο, προσθέτουμε το ξύσμα και ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Β) Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί και να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Γ) Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και απλώνουμε το μίγμα πάνω στα κουλουράκια.

Δ) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά περίπου.

Author

Σχολια