Τις πρώτες μέρες του Ιούνη η Νανίτσα πήγαινε στο εξοχικό της σπίτι να το καθαρίσει και φέτος που ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς κι έκανε πολλά κρύα είχε αργήσει να πάει κι έπρεπε να το ετοιμάσει αφού όταν θα κλείνανε τα σχολεία, το «καραβάνι» όπως έλεγε τη φαμίλια της θα ξεκινούσε για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όλη τη μέρα το πάλευε και δεν παλευότανε. Και πού να πάει και τι ν’ αφήσει; Κόντευε να νυχτώσει όταν έριξε μπόλικο νερό με το λάστιχο στην αυλή της. Πότισε και τα δέντρα της. Και όσο κατέβαινε η νύχτα, ένιωθε αυτήν την ευχάριστη δροσιά ολόγυρά της. Το βράδυ τη βρήκε αποκαμωμένη στη βεράντα της. Η βεράντα της πλακόστρωτη με πράσινες πλάκες Καρύστου ήταν περιτριγυρισμένη από δέντρα. Μπροστά υπήρχε μια τεράστια μουριά -που μεγάλωνε μαζί της- με πράσινα φύλλα. Στο πλάι είχε φυτρώσει μόνη της μια συκιά, μάλλον από απέναντι, από τις ρίζες της συκιάς του δικηγόρου. Αυτός είχε την ωραιότερη συκιά στη γειτονιά. Και δίπλα από τη συκιά το νυχτολούλουδό της, αυτό με το ξεχωριστό άρωμα που σε ζάλιζε. Της είχαν λείψει αυτά τα αρώματα του καλοκαιριού. Αυτήν την ώρα μπορείς να απολαύσεις το πράσινο, την ησυχία και τις ευωδιές της φύσης ,σκέφτηκε. Χαμήλωσε το φως, έβαλε απαλή μουσική στο ραδιόφωνο και πήγε στην κουζίνα της. Πήρε ένα λουλουδάτο πιάτο κι ετοίμασε μια δροσερή σαλάτα. Έβαλε μια φέτα ψωμάκι ολικής, σταρένιο ήταν, μόνη της το είχε ζυμώσει και το είχε ψήσει , έκοψε μια ντομάτα σε καρεδάκια και την έβαλε πάνω από το ψωμάκι της , έβαλε φέτα, έριξε από πάνω παρθένο ελαιόλαδο, και πασπάλισε με φρέσκια ρίγανη. Πήρε το πιάτο, πήγε έξω και το άφησε πάνω στο ξύλινο τραπέζι. Έβαλε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και κάθισε, σχεδόν κατέρρευσε πάνω στην καρέκλα ικανοποιημένη, εως και ευτυχισμένη . Η Νανίτσα ένιωσε περήφανη για τη δουλειά της. «Τα πάντα κόποις κτώνται» είπε.

Υλικά
½ κιλό αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή μάγια στιγμής των 8 γρ
½ κουτ του γλυκού αλάτι
1 κουτ της σούπας πετιμέζι
4 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 κούπα)

Παρασκευή

α/Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την μαγιά το αλάτι και ανακατεύουμε.
β/Κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση και προσθέτουμε το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο – λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη .
γ/Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
δ/Παίρνουμε την ζύμη μας την ξαναζυμώνουμε και την βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα για κέικ. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη ½ ώρα. Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την ζύμη.
ε/Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου να πάρει χρώμα.

Author

Σχολια