Η φωτιά φούντωσε για τα καλά. Τα κουκουνάρια έκαναν καλά τη δουλειά τους. Στο χωριό τα είχε μαζέψει , όσα είχαν πέσει καταγής. Με τα κουκουνάρια προσάναμμα άναβε τη φωτιά στο πιτς φιτίλι στο τζάκι της. Η Νανίτσα έβαλε από πάνω και ψιλά κούτσουρα από πεύκο για να γίνουν πιο γρήγορα τα κάρβουνά της. Από νωρίς είχε στολίσει το σπίτι της με σερπαντίνες. Χαρτοπόλεμο δεν πήρε, άλλες χρονιές πάλευε για να τον μαζέψει. ‘Ετσι, φέτος στόλισε μόνο με σερπαντίνες, κρέμασε και στους τοίχους αποκριάτικες μάσκες με ότι χρώμα τράβαγε η ψυχή σου μαύρες, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες , κρέμασε και τα κάδρα αυτά με τους γελαστούς κλόουν , έβαλε πάνω από το τζάκι και το κάδρο με τον μπεκρή, το μεθυσμένο, αυτόν με την κόκκινη μύτη που κρατούσε την κολώνα γιατί τρίκλιζε. Η Νανίτσα το είχε έθιμο κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη να μαζεύονται στο υπόγειο στο σπίτι της γύρω από το τζάκι, να ψήνουν, να τρώνε, να πίνουν, να χορεύουν, να τραγουδάνε και να ακούνε ρεμπέτικα.
Τα κάρβουνα ωστόσο χώνευαν και αυτή δεν πήγαινε να ψήσει τα κρέατα και όταν της έλεγαν κοροϊδευτικά οι άλλοι να πάει να ψήσει, εκείνη έλεγε όλο νάζι «Ε, όχι και το ψήσιμο! Το ψήσιμο είναι αντρική υπόθεση! Ας το αναλάβει ο Σούλης μου! Εγώ θα φτιάξω τους μεζέδες σας, άντε θα σας φτιάξω και το σπετσοφάι με τις ψητές πιπεριές και τις λιαστές ντομάτες έτσι για να μην λέτε .>>
Η Νανίτσα σερβίρισε τους μεζέδες της πάνω σε πολύχρωμα τραπεζομάντιλα , δυνάμωσε το ραδιόφωνο κι άρχισε το τραγούδι «Δεν ξανακάνω φυλακή με τον Καπετανάκη που ΄χει ντούγκλα στο μουστάκι, τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε!» έφερε και τις κανάτες με το κρασί… ,,<>

Υλικά

300 γρ χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φετάκια
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
200 γρ. κόκκινη ψητή πιπεριά τουρσί ψιλοκομμένη
100 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
½ κρασοπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
½ κουτ. κοκκινοπίπερο
1 κουτ του γλυκού πετιμέζι
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Παρασκευή

Α) Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε τα λουκάνικα από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Β)Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές, την λιαστή ντομάτα, αλάτι, μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, τα λουκάνικα, το πετιμέζι, το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Γ) Αποσύρουμε από την φωτιά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Author

Σχολια