Λεβεντογυναίκα ήταν η Μέλπω ή αλλιώς νταρντάνα , όπως την λέγαμε εμείς, αφού δούλευε σαν άνδρας στο ψιλικατζίδικό της, στην αρχή του δρόμου στο νούμερο 1 και έδινε και παραγγελίες και έφερνε και του πουλιού το γάλα και έφερνε και φακές από το χωριό της ‘’δικές μας φετινές για να βράζουν ‘’ έλεγε…

Υλικά

500 γρ. φακές

¾ της κούπας ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδου

1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους (400 γρ)

3 κουτ. της σούπας ξύδι

1 κουτ. της σούπας πετιμέζι

2 φύλλα δάφνης

1 κουτ. του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

2 καρότα

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Α) Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες του σκόρδου, κόβουμε σε κομματάκια τα ντοματάκια και τα καρότα.

Β) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές μαζί με νερό να πάρουν μερικές βράσεις και τις σουρώνουμε.

Γ) Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, προσθέτουμε νερό να τις καλύψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ντοματάκια, το ξύδι, το πετιμέζι, τη δάφνη, το μπαχάρι, το καρότο, αλάτι – πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Δ) Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να χυλώσουν.

Μυστικό: Για να συντηρήσουμε τις φακές μας τις βάζουμε σε πάνινη τσάντα ή βαμβακερή μαξιλαροθήκη και τις φυλάμε σε σκοτεινό ξηρό και δροσερό μέρος όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας. Κάτι ήξεραν αυτές παραπάνω…

Author

Σχολια