Στο εβδομαδιαίο μας καλοκαιρινό μενού ας συμπεριλάβουμε και τους γίγαντες, τρώγοντας τους ως συνοδευτικό ή ως κύριο γεύμα.
Υλικά
500γρ. γίγαντες Πρεσπών
½ κούπα ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες με το χυμό τους (400γρ)
1 κούπα λιαστές ντομάτες στο λάδι ψιλοκομμένες
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κουτ. του γλυκού κοκκινοπίπερο
½ κουτ. του γλυκού ζάχαρη
½ κούπα λευκό κρασί
Αλάτι- μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Α) Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό 10-12 ώρες να φουσκώσουν, τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Κρατάμε 1 κούπα από το ζωμό που έβρασαν οι γίγαντες.
Β) Σε ένα πυρέξ βάζουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια το σκόρδο, τις ντομάτες, την λιαστή ντομάτα, την ζάχαρη, αλάτι – μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο, τον μαϊντανό, το κρασί, το ζωμό από τους γίγαντες και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε το φαγητό στους 200 C για 1 ώρα και ένα τέταρτο μέχρι να μείνει με το λάδι του .