Αγαπημένοι μου φίλοι, θυμάμαι σαν μικρή που υπήρξα, την μαμά μου να επιστρέφει από την λαϊκή με μία αγκαλιά αγκινάρες και ύστερα θυμάμαι να τις καθαρίζει. «Καλέ μαμά αυτό έμεινε από τις αγκινάρες» της έλεγα. «Είδες, Αντωνία μου, ρεζίλι γίνεσαι» μου έλεγε, ύστερα τις έτριβε με λεμόνι και τις έριχνε σε ένα μπολ που είχε νερό και αλεύρι. «Για να μην μαυρίσουν» μου έλεγε…

Υλικά

10 αγκινάρες

½ κούπα ελαιόλαδο

3 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους

4 μέτρια καρότα κομμένα σε χονδρές ροδέλες

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

Αλάτι –μαύρο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

Χυμό από 2 λεμόνια

Παρασκευή

α) Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, αφαιρούμε το χνούδι τους, τις τρίβουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν και τις βάζουμε σε μπολ με νερό όπου ήδη έχουμε στύψει 1 λεμόνι και έχουμε βάλει 2 κουτ της σούπας αλεύρι.

β) Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το αλάτι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα καρότα, τις πατάτες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.

γ) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Προσθέτουμε τον άνηθο και το πιπέρι. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το φαγητό μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε προσέχοντας μην σωθεί το νερό και μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.

δ) Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και λίγο- λίγο ζουμί από το φαγητό ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνάμε κυκλικά το φαγητό και αποσύρουμε.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια