Το χταπόδι γιουβέτσι κατσαρόλας είναι ένα φαγητό που μπορεί να σταθεί άξια στην παράδοση της Mεγάλης Εβδομάδας που θέλει το χταπόδι να πρωταγωνιστεί στο οικογενειακό τραπέζι μας.

Υλικά

1 χταπόδι 1200γρ. περίπου

400 γρ. μέτριο κριθαράκι

¼ της κούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

½ κούπα γλυκό κρασί (Μοσχάτο Λήμνου)

250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

½ κουτ. του γλυκού μπαχάρι σκόνη

1 κουτ. του γλυκού βούτυρο ελαιόλαδο

Παρασκευή

Α) Πλένουμε το χταπόδι και κόβουμε τα πλοκάμια του.

Β) Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τα πλοκάμια, τα φύλλα δάφνης, το κρασί και νερό μέχρι να σκεπάσει τα πλοκάμια. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από την κατσαρολίτσα και τα κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκατοστά. (κρατάμε το ζωμό)

Γ) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι – πιπέρι και το μπαχάρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το ζωμό από το χταπόδι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το χταπόδι, το βούτυρο ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

Author

Σχολια