Φακές σαλάτα με ψωμί σκόρδου και κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι – λεμόνι.

Τα νόστιμα νηστίσιμα και όχι μόνο!!!!

Υλικά

250.γρ. φακές

2 κόκκινες ψητές πιπεριές σε βάζο.

6 λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο

10 ελιές Καλαμών

½ ματσάκι μαϊντανό

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1 φύλο δάφνης

1 φέτα ψωμί χωριάτικο

1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

Για την σάλτσα

6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

3 κουτ. της σούπας βαλσάμικο με πορτοκάλι και λεμόνι

2 κουτ. του γλυκού μέλι

Τις φετούλες και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Αλάτι – μαύρο πιπέρι.

Α) Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές, ψιλοκόβουμε τις πιπεριές , τις λιαστές ντομάτες και το μαϊντανό, αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια, καθαρίζουμε το πορτοκάλι, το κόβουμε σε φετάκια και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε το ψωμί και το σκόρδο στο μπλέντερ και τα θρυμματίζουμε.

Β) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις φακές να βράσουν. Όταν αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε το αλάτι, προσθέτουμε τη δάφνη χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Γ) Παράλληλα σε ένα τηγανάκι βάζουμε 1 κουτάλια ελαιόλαδο να κάψει προσθέτουμε το μίγμα ψωμιού σκόρδου και σοτάρουμε να γίνει τραγανό ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά.

Δ) Ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα φετάκια πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκάλι, την κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι-λεμόνι, το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ε) Σε άλλο μπολ βάζουμε τις φακές, τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, το μαϊντανό, τις φέτες κρεμμύδι και το θρύμμα ψωμί- σκόρδου και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Author

Σχολια