Τυρόπιτα με ποικιλία ελληνικών τυριών και χειροποίητη ζύμη σφολιάτας

Συμβαίνουν πολλά γύρω μας όμως εμείς ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο φωτεινή και πιο χαρούμενη την ατμόσφαιρα. Ας στρώσουμε χαρούμενα τραπεζομάντηλα, ας ανάψουμε κεριά, ας βάλουμε γιορτινά στολίδια. Ας φτιάξουμε και πίτες και γλυκά και ορεκτικά και γαρνιτούρες, οτιδήποτε μπορεί να κάνει πιο λαμπερό το σπιτικό μας τραπέζι! Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι εμείς μπορούμε να ζήσουμε αυτήν την ημέρα όπως την θέλουμε και, αν δεν μπορούμε, ας φανταστούμε, ας ονειρευτούμε κι ας ταξιδέψουμε νοερά σε έναν καλύτερο κόσμο…

Υλικά

Για την ζύμη

αλεύρι όσο πάρει, περίπου 1/2 κιλό

¼ της κούπας ελαιόλαδο

3 κουτ. της σούπας μηλόξιδο

½ κουτ. του γλυκού αλάτι

Χλιαρό νερό 3/4 της κούπας

Για την γέμιση

200 γρ. φέτα

200 γρ. κασέρι

100 γρ. ανθότυρο ξηρό Κρήτης

4 αυγά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

¼ της κούπας ελαιόλαδο

¼ της κούπας γάλα εβαπορέ

Μαύρο πιπέρι

Δημιουργία

α/Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά. Βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αλείφουμε τη ζύμη με ελαιόλαδο την σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

β/Τρίβουμε στον τρίφτη τα τυριά και χτυπάμε τα αυγά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.

γ/Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη. Παίρνουμε το ένα μέρος και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο. Ακουμπάμε επάνω στο φύλλο ένα πιάτο του γλυκού χρησιμοποιώντας το ως τσέρκι και με ένα μαχαιράκι κόβουμε την ζύμη περιμετρικά του πιάτου. Στο ίδιο φύλλο βάζουμε το πιάτο και επαναλαμβάνουμε σε όλη την επιφάνειά του την ίδια διαδικασία, μέχρι συγκεντρώσουμε 5 όμοια κυκλικά μικρότερα φύλλα. Κατόπιν, σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε το πρώτο από τα 5, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε πάνω του το δεύτερο αλείφοντάς το και αυτό με ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μπει στην κορυφή το πέμπτο φύλλο, το οποίο δεν το λαδώνουμε αλλά το πασπαλίζουμε με αλεύρι και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο φύλλο με τα πέντε αυτά στρώματα. Έτσι δημιουργούμε το φύλλο σφολιάτας μας, το οποίο το τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Βάζουμε πάνω του την γέμιση στρώνοντάς τη ισόπαχα και από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας που φτιάχνουμε με το δεύτερο μέρος της αρχικής ζύμης ακολουθώντας τα ίδια βήματα με πριν. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, την τρυπάμε ελαφρά σε κάθετες γραμμές με ένα πηρούνι .

δ/ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200΄Κελσίου μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα η πίτα μας.

Σημείωση: Για να μην πετάμε τίποτα, τα κομματάκια που περισσεύουν όταν κόβουμε τα 5 μικρότερα φύλλα μπορούμε να τα προσθέσουμε ενδιάμεσα στα πέντε στρώματα αλείφοντάς τα κι αυτά με ελαιόλαδο και να τα πλάσουμε όλα μαζί στην δημιουργία του φύλλου σφολιάτας.

Author

Σχολια