Αγαπημένοι μου φίλοι, θυμάμαι συχνά τις γυναίκες τις γειτονιάς μου.Θυμάμαι τον τρόπο που κατάφερναν να ισορροπούν καταστάσεις, τα τεχνάσματα που σοφίζονταν για να χορτάσουν τις οικογένειες τους,την ικανότητα τους να μετατρέπουν απλά υλικά σε αριστουργήματα,την αγάπη που έβαζαν σε κάθε πιάτο,τις μυρωδιές που αναδίδονταν από τις κουζίνες τους και σκορπίζονταν στον αέρα.Θυμάμαι τις τραχανόπιτες που έφτιαχναν, άλλες με φύλλο, άλλες χωρίς, όλες υπέροχες.Θυμάμαι ακόμη και την τραχανόπιτα της μαμάς μου με φύλλο.

Υλικά

Για το φύλλο
¾ της κούπας χλιαρό νερό
½ κουτ του γλυκού αλάτι
1 κουτ της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
¼ της κούπας ελαιόλαδο
συν ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και του επάνω φύλλου
Αλεύρι όσο πάρει περίπου 3 ½ κούπες

Για την γέμιση

2 κούπες τραχανάς σταρένιος
4 κούπες νερό
1 κούπα γάλα
2 κουτ της σούπας βούτυρο
400 γρ φέτα
4 αυγά
Μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

α/Ετοιμάζουμε την ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά. Αφαιρούμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.

β/ Ετοιμάζουμε την γέμιση. Θρυμματίζουμε την φέτα και χτυπάμε τα αυγά. Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό να βράσει, προσθέτουμε τον τραχανά χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με γρήγορες κινήσεις για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, το πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 5 με 10 λεπτά ακόμη μέχρι να απορροφήσει ο τραχανάς τα υγρά. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση, προσθέτουμε την φέτα, τα αυγά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

γ/Χωρίζουμε την ζύμη μας σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση, την απλώνουμε ισόπαχα. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από επάνω να σκεπάσει την γέμιση, αλείφουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε.

δ/Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο. Ραντίζουμε με νερό την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μην κολλάει στο ταψί περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, πάντα ανάλογα τον φούρνο μας.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια