Μαγείρευε η Σπυριδούλα, μαγείρευε φαγητά κατσαρόλας, μαγείρευε φαγητά φούρνου, μαγείρευε και το μυαλό της ξέφευγε, ονειρευόταν πως είχε μαγειρείο και πως σερβίριζε παστίτσιο μέσα σε μεγάλα άσπρα πιάτα. Σκεφτόταν πως στο μαγειρείο της θα σερβίριζε ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, αυτά που ήξερε καλά, που μεγάλωσε μαζί τους με τα αρώματα και τις μνήμες τους, αυτά που της είχε μάθει η μάνα της. Ονειρευόταν η Σπυριδούλα, ονειρευόταν μια ξύλινη ταμπέλα με χαραγμένο το όνομα του μαγειρείου της ¨Κοκκινοπίπερο¨.

Υλικά

Για τα μακαρόνια

1 πακέτο μακαρόνια Νο 2 (500γρ)

4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

150γρ. κεφαλογραβιέρα

Για τον κιμά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1/3 της κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

2 κουτ. της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουτ. της σούπας πετιμέζι

½ κουτ. του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

1 πρέζα κοκκινοπίπερο σκόνη

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Για την κρέμα

6 κούπες γάλα

12 κουτ. της σούπας κοφτές νισεστέ

2 αυγά χωριάτικα

2 κουτ. της σούπας βούτυρο

25 γρ. κεφαλογραβιέρα συν 25 γρ. για το πασπάλισμα της κρέμας

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Παρασκευή

Α) Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, τα σουρώνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα τους, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κεφαλογραβιέρα τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Β) Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κιμά και καβουρντίζουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πελτέ, το πετιμέζι, το μπαχάρι, το κοκκινοπίπερο, αλάτι – μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάσει τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά περίπου να μείνει με το λάδι του, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Γ) Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα, το νισεστέ, τα αυγά και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο, την κεφαλογραβιέρα το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Δ) Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τα μακαρόνια, βάζουμε από πάνω τον κιμά να τα καλύψει. Ρίχνουμε ισόπαχα την κρεμά σε όλο το ταψί και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα.

Ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 Βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

Author

Σχολια