Αχ εκείνη η Νανίτσα και τα μυστικά της. Η Νανίτσα όλο το χρόνο περίμενε να έρθουν, περίμενε τον γιο της, την νύφη της, τα εγγόνια της. Μα σαν αυτοί έφταναν στο χωριό εκείνη τους έστελνε στην θάλασσα και καθόταν μόνη στην κουζίνα, μόνη έκοβε το χοιρινό, μόνη έφτιαχνε το τζατζίκι, μόνη ζύμωνε το ζυμάρι για τις πίτες. Και πως φούσκωνε και πως τις έψηνε και πως τις έκανε τόσο αφράτες και μαλακές, και όταν αυτοί γύριζαν και την ρωτούσε η νύφη της “μητέρα πως τα καταφέρνετε “εκείνη έλεγε “Είναι στο χέρι” .

Βλέπετε η Νανίτσα κρατούσε τα μυστικά της, ήθελε να κρατήσει το θρόνο της, το βασίλειο της κουζίνας της , και το βασίλειο της Νανίτσας καλά κρατεί …

Υλικά
για τα σουβλάκια

1 κιλό χοιρινό κρέας από σπάλα

¼ της κούπας ελαιόλαδο (συν για το άλειμμα της σχάρας)

Αλάτι

Καλαμάκια ξυλάκια

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

κοκκινοπίπερο

Για τις πίτες
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χλιαρό νερό όσο πάρει (1 κούπα περίπου)
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του τηγανιού

Για το τζατζίκι

300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
1 αγγούρι
4 σκελίδες σκόρδου
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι

Παρασκευή

Α) Βρέχουμε τα καλαμάκια. Κόβουμε το κρέας σε κύβους το περνάμε στα καλαμάκια, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι. Λαδώνουμε μια σχάρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί, τοποθετούμε τα καλαμάκια με το κρέας και ψήνουμε γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά. Συνεχίζουμε μέχρι να τα ψήσουμε όλα.

Β) Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα προσθέτουμε τη μαγιά, την ζάχαρη, λίγο – λίγο νερό και ανακατεύουμε σιγά – σιγά να απορροφήσει το αλεύρι το νερό. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου για μια ώρα. Όταν φουσκώσει η ζύμη την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την κόβουμε σε ίσα μέρη και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τις πίτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλείφουμε ελαιόλαδο, τοποθετούμε τις πίτες και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Συνεχίζουμε με όλες τις πίτες.

Γ) Τρίβουμε στον τρίφτη το αγγούρι και το σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά τους. Τρίβουμε στον τρίφτη το σκόρδο. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Δ) Παίρνουμε τις πίτες βάζουμε μέσα το κρέας και αφαιρούμε τα καλαμάκια, προσθέτουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το τζατζίκι και πασπαλίζουμε με το κοκκινοπίπερο.

Τυλίγουμε τα σουβλάκια με αντικολλητικό χαρτί και σερβίρουμε.

Μυστικό
Για να γίνουν μαλακές και αφράτες οι πίτες μας μόλις τις ψήσουμε τις βάζουμε κατευθείαν σε ένα μπολ και το κλείνουμε ερμητικά με ένα καπάκι.

Author

Σχολια