Γλεντζού γυναίκα η κυρά Αθηνά της οδού Θεμιστοκλέους στο νούμερο 11, γλεντζού και καλαμπουριτζού, έξω καρδιά, ήξερε να κάνει κέφι, να δίνει χαρά, να σέρνει πρώτη το χορό ήταν και καλή μαγείρισσα, ήξερε να κάνει εκείνα τα υπέροχα πικάντικα μπιφτέκια με το τριμμένο κρεμμύδι και τα ζουμάκια του, το ξερό κόλιανδρο, το κοκκινοπίπερο, την μυρωδάτη ρίγανη, το πικάντικο κεφαλοτύρι και το ήξερε αυτό όλη η γειτονιά και δικαιολογημένα κάθε χρόνο την βράδια της τσικνοπέμπτης μαζεύονταν στο σπιτικό της….

Υλικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

½ κούπα ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη

4 σκελίδες σκόρδου τριμμένες στον τρίφτη

2 φέτες μπαγιάτικό ψωμί

1 αυγό

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη

2 κουτ. του γλυκού ξερό κόλιανδρο τριμμένο

1 κουτ. του γλυκού κοκκινοπίπερο

Αλάτι-μαύρο πιπέρι

100 γρ. πικάντικο κεφαλοτύρι

Παρασκευή

Α) Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά.

Β) Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το μαϊντανό, την ρίγανη, το κόλιανδρο, το κοκκινοπίπερο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το τριμμένο κεφαλοτύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Γ) Παίρνουμε μια ποσότητα κιμά, πλάθουμε μπαλίτσες στα χέρια μας και πιέζουμε με τις παλάμες μας να πλατύνει.

Δ) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 C . Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, τοποθετούμε τα μπιφτέκια τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε να πάρουν χρώμα από την μία πλευρά, τα γυρίζουμε και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά.

Μυστικό : Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στο μπολ με τον κιμά μαζί με τα ζουμάκια του. Τα ζουμάκια από τα κρεμμύδια θα κάνουν πιο αφράτα τας μπιφτέκια μας.

Author

Σχολια