Τα Χριστούγεννα είναι εδώ κοντά και μας αγγίζουν μέσα από τα πατροπαράδοτα έθιμα, μέσα από τα γλυκά ζεστά αρώματα κανελογαρύφαλλου, μέσα από τα σπιτικά παραδοσιακά μελομακάρονα μας.

Τις φετινές γιορτές ας δώσουμε χαρά στους αγαπημένους μας χαρίζοντας τα δικά μας παραδοσιακά μελωμένα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Μελομακάρονα τα παραδοσιακά.

Υλικά

1 ½ κούπα ελαιόλαδο

¾ της κούπας ζάχαρη άχνη

¾ της κούπας χυμό πορτοκάλι

1 σφηνάκι κονιάκ

½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 600 γρ. περίπου)

Καρύδια ψιλοκομμένα για το πασπάλισμα.

Για το σιρόπι

1 κούπα νερό

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

¾ της κούπας μέλι

Παρασκευή

Α) Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Β) Παίρνουμε μικρά κομμάτια από την ζύμη πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε σε ταψί. Με ένα πιρούνι τρυπάμε λίγο την επιφάνεια τους για να κάνουμε ένα σχέδιο.

Ψήνουμε στους 200 0C για 20 περίπου λεπτά να πάρουν χρώμα.

Γ) Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι 1-2 λεπτά από την έναρξη του βρασμού, αφαιρούμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

Δ) Ρίχνουμε τα μελομακάρονα κρύα στο ζεστό σιρόπι, τα αφήνουμε για ½ με 1 λεπτό, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Χρόνια πολλά

Author

Σχολια