Η Νανίτσα καθάρισε το τραπέζι της κουζίνας της, άφησε μόνο το μπολ με την ζύμη, εκεί έκανε όλες τις δουλειές της πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Πήρε ένα μικρό κομματάκι και άρχισε να πλάθει τα κουλουράκια της και είχε να κάνει πολλά ταψιά. Κάθε χρόνο έφτιαχνε κρασοκούλουρα και τα έπαιρνε μαζί της όταν πήγαιναν για Πάσχα στο σπίτι της συχωρεμένης πλέον πεθεράς της. Η Νανίτσα θυμήθηκε όταν είχε πάει νιόπαντρη για πρώτη φορά στο χωριό πόσο της άρεσε εκείνο το ανηφορικό χωμάτινο δρομάκι που έβγαζε στο σπίτι και απέναντι ήταν δάσος γεμάτο κυπαρίσσια, ψηλά , μαγευτικά, τώρα δεν την μάγευε μόνο ο Σούλης της την μάγευε και το τοπίο. Μπήκανε μέσα στο σπίτι και η πεθερά της την καλοδέχτηκε με αγάπη . Της έδειξε το σπίτι, ήταν όμορφο σπίτι χωριάτικο με στρωμένες πεντακάθαρες κουρελούδες, ύστερα την πήγε και το δωμάτιο τους , της έδειξε και το γιούκο με τα προικιά του Σούλη της , είχε μάλλινες κουβέρτες και πλεκτά ίσα με κει πάνω σχεδόν άγγιζαν το ψηλό ταβάνι. Τον γιούκο δεν τον κατάλαβε ,τι χρειάζονταν τόσες μάλλινες κουβέρτες και πλεκτά, όμως της άρεσαν οι κουρελούδες κάτω. Μετά κατέβηκαν για να δει και το κατώι. Μικρή τότε η Νανίτσα δεν γνώριζε από κρασιά μα τα δύο τεράστια ξύλινα βαρέλια πάνω στην ξύλινη βάση της έκαναν τρομερή εντύπωση. “Μιας και κατεβήκαμε ας πάρουμε και κρασί για τα κουλούρια μας ” της είπε η πεθερά της. “Κρασί στα κουλούρια ;” την ρώτησε η Νανίτσα . ” Αφού το έχουμε μπόλικο Νανίτσα μου βάζουμε παντού” της απάντησε και γέλασε. Η πεθερά της έφτιαχνε τα κουλουράκια της και τα αράδιαζε σε μαύρες λαμαρίνες, και να ο Σούλης να πηγαινοέρχεται στο φούρνο μέχρι να τελειώσουν όλα τα κρασοκουλουρά της. Στα μάτια της Νανίτσας ήταν όλα μαγευτικά.

Υλικα
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα μέλι
½ κούπα λευκό κρασί
½ φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
3 χωριάτικα αυγά
2 κουτ. του γλυκού κοφτές σόδα
2 βανίλιες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει /περίπου 5 κούπες/
Για το άλειμμα των κουλουριών
1 κρόκος αυγού
1 κουτ. της σούπας νερό

Παρασκευή
α/ Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο , το μέλι και το πετιμέζι. Διαλύουμε την σόδα στο κρασί, τα ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας .Προσθέτουμε την βανίλια, τα αυγά και ανακατεύουμε.
β/Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μπολ ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
γ/ Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα. Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.
δ/Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα κουλουράκια . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσουν χρώμα.

Author

Σχολια