Μεσοτοιχία με το σπίτι μας στην οδό Θεμιστοκλέους έμενε η κυρία Μαρία, μια γυναίκα καλοκάγαθη και θεοσεβούμενη που κράταγε όλους τους κανόνες της ορθοδοξίας μας, που κράταγε όλες τις νηστείες του χρόνου, κράταγε και την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που την ετοίμαζε σωματικά και πνευματικά για το Άγιο Πάσχα.

“Η νηστεία είναι ο δρόμος που μας φέρνει κοντά στο θεό” έλεγε. Κράταγε και την υπόσχεση της και μας έφτιαχνε εκείνον τον περίφημο νηστίσιμο χαλβά της με το ελαιόλαδο, το μέλι, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες….

Υλικά

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό

½ κούπα ολόκληρα αμύγδαλα

½ κούπα σταφίδες

Κανέλα σκόνη για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι

2 κούπες μέλι

4 κούπες νερό

1 ξύλο κανέλας

Παρασκευή

Α) Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να σκουρίνει το σιμιγδάλι.

Β) Παράλληλα βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το νερό, το μέλι και το ξυλάκι κανέλλας και τα αφήνουμε να βράσουν 5-6 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.

Γ) Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά και το ρίχνουμε σιγά – σιγά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι το σιρόπι.

Δ) Ρίχνουμε το χαλβά μας σε μια φόρμα, τον αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και πασπαλίζουμε με την κανέλα.

Author

Σχολια