Το κότσι είναι ένα πολύ νόστιμο κομμάτι του μοσχαριού, πλούσιο σε κολλαγόνο. Αυτό που χρειάζεται για να γίνει και τρυφερό είναι το σιγανό ψήσιμο μέσα σε αρκετό υγρό που μπορεί να είναι είτε ζωμός κρέατος είτε νερό. Όταν μαλακώσει το κότσι μάς δίνει και την ζελατίνα του.

Υλικά

1600 γρ κότσι μοσχαριού κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

¼ της κούπας ελαιόλαδο συν 2 κουτ της σούπας για τις χυλοπίτες

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδου

400 γρ χωριάτικες χυλοπίτες

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους 400 γρ

1 κουτ του γλυκού πελτέ ντομάτας

½ κουτ του γλυκού μέλι

1 κουτ του γλυκού μπαχάρι

1 πρέζα κοκκινοπίπερο

Αλάτι μαύρο πιπέρι

Δημιουργία

α/ Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κότσι και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα, το αφαιρούμε και το βάζουμε στην γάστρα.

β/Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, το μέλι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να πάρει 1 με 2 βράσεις, ξύνουμε με μια ξύλινη κουτάλα τα κατάλοιπα του τηγανιού και ρίχνουμε τα υλικά από το τηγάνι στην γάστρα με το κότσι. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το φαγητό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

γ/Παράλληλα σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις σουρώνουμε, τις ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε

δ/Βγάζουμε την γάστρα προσθέτουμε τις χυλοπίτες γύρω από το κότσι ανακατεύουμε ξαναβάζουμε την γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη για να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

Author

Σχολια