Κιμαδόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και πιπεριές Φλωρίνης
Σήμερα άργησα να ξυπνήσω ,με πλάκωσε το πάπλωμα. Σηκώθηκα και άναψα το καντηλάκι της μαμάς .Ευτυχώς που είχα αγοράσει τον κιμά από εχθές και ίσα που θα προλάβω να φτιάξω την κιμαδόπιτα. Το βράδυ περιμένω επισκέψεις, τι τις θέλω τις επισκέψεις αφού δεν είμαι ικανή;. Ευτυχώς που είχα αγοράσει τον κιμά από εχθές. Κάλεσα κόσμο, μέρες χαράς που είναι. Μου αρέσει η παρέα, μου αρέσει η συναναστροφή με κόσμο. Άλλωστε, ακόμα και οι ψυχολόγοι λένε, πως η συναναστροφή με κόσμο σου κάνει καλό. Ακόμα και ο Αριστοτέλης το έλεγε. Έλεγε πως ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, αλλιώς αν ζει μόνος του , ή άγριο ζώο πρέπει να είναι ή Θεός . Τέλος πάντων αγαπημένο μου ημερολόγιο το πνεύμα θέλει το σώμα αδυνατεί…

Υλικά για την ζύμη.
½ κούπα χλιαρό νερό
¼ της κούπας κρασί λευκό
¼ της κούπας ελαιόλαδο + 6 κουτ . της σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και του επάνω φύλλου
Αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει [περίπου 3 κούπες]

Για τον κιμά
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτ της σούπας πελτέ ντομάτας
1κουτ του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μία πρέζα κοκκινοπίπερο
2 αυγά

Για τα κρεμμύδια
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια [400 γρ περίπου]
4 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
1 κουτ. του γλυκού μηλόξιδο
1 κουτ της σούπας μέλι.
Για τις πιπεριές
3 πιπεριές Φλωρίνης τουρσί [250 γρ περίπου]

Παρασκευή
α/ Ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το κρασί το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το νερό και να πάρουμε μία ελαστική ζύμη .Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη.
β/ Ετοιμάζουμε τον κιμά .Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί προσθέτουμε το μπαχάρι, το μαύρο πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε . Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο ,το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε .Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμισθεί ,προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λάδι του . Τον αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
γ/ Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί ,προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το αλάτι , το μηλόξιδο το μέλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοψήνουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια Τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
δ/Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη .Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί .Χτυπάμε τα αυγά ,τα προσθέτουμε στον κιμά ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον κιμά επάνω στο φύλλο και το απλώνουμε ισόπαχα. Επάνω από τον κιμά απλώνουμε ισόπαχα τα κρεμμύδια. Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και τις στρώνουμε επάνω από τα κρεμμύδια .Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την γέμιση. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο επάνω από την πίτα και την χαράζουμε.
ε/ Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο . Ραντίζουμε με νερό την πίτα και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Καλή επιτυχία
Αντωνία.

Author

Σχολια