Στην οδό Θεμιστοκλέους τα σπίτια από την μεριά με τους μονούς αριθμούς είχαν μια μικρή αυλή μπροστά από το σπίτι και μια μικρή αυλή στο πίσω μέρος του σπιτιού, ενώ τα σπίτια από την μεριά με τους ζυγούς αριθμούς είχαν μια μικρή βεράντα μπροστά από το σπίτι και μια τεράστια αυλή στο πίσω μέρος του σπιτιού. Η Ιωάννα ήταν η πιο όμορφη και εκρηκτική στην γειτονιά μας, ίδια η Σοφία Λόρεν μα συνάμα ήταν και γλυκιά, γλυκιά σαν τα γλυκά της και είχε την τύχη να ζει από την μεριά με τους ζυγούς αριθμούς και να έχει μια τεράστια αυλή στο πίσω μέρος του σπιτιού της και μέσα στην αυλή της να έχει μια τεράστια υπεραιωνόβια ελιά· και εκεί κάτω από το ίσκιο της είχε το μαύρο φερ-φορζέ τραπέζι της με τις καρέκλες του και πιο δίπλα τη μαύρη φερ-φορζέ κούνια και είχε φτιάξει και καλύμματα με μαύρο φόντο με κατακόκκινα τριαντάφυλλα. Εκεί μας καλούσε η Ιωάννα για να πιούμε το πρωινό καφεδάκι μας και μαζί με τον καφέ, μας κερνούσε και από τα υπέροχα γλυκά της, και τώρα τον Ιούνιο έπαιρνε κατακόκκινα κεράσια, σαν τα κατακόκκινα τριαντάφυλλα των καλυμμάτων της και μας έφτιαχνε τραγανή κερασόπιτα με λικέρ πικραμύγδαλου…..

Υλικά

για τη ζύμη

2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο

10 κουτ. της σούπας παγωμένο νερό

για τη γέμιση

1 κιλό κεράσια ώριμα και σφικτά χωρίς κουκούτσια

2 κουτ. της σούπας βούτυρο αγελαδινό

1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουτ. της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο

1 κουτ. της σούπας κορν φλαουρ

1/2 φλ. του καφέ νερό

για το άλειμμα και το πασπάλισμα

1 κρόκο αυγού

1 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος

1 κουτ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

Παρασκευή

α) Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια . Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη , το αλάτι και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας ζυμώνουμε και θρυμματίζουμε τη ζύμη . Προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη . Την χωρίζουμε σε δύο μέρη , ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο , τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα .

β) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει . Προσθέτουμε τα κεράσια , τη ζάχαρη , το λικέρ και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε το κορν φλάουρ στο νερό, το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο μίγμα .Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και αποσύρουμε

γ) Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης μας σε φύλλο . Το βάζουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκατοστών πιέζοντας τα πλαινά τοιχώματα .Εάν περισσεύει φύλλο στα πλαϊνά το κόβουμε . Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ισόπαχα . Ανοίγουμε το δεύτερο μας φύλλο , σκεπάζουμε και ενώνουμε με τα δάκτυλα μας τα πλαϊνά .

δ)Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με την κρέμα γάλακτος και αλείφουμε το φύλλο σε όλη την επιφάνειά του . Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και χαράζουμε .

ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά και στους 200 C για άλλα 10 λεπτά μέχρι η πίτα μας να χρυσίσει .

Author

Σχολια