Γλυκιές μνήμες

Υλικά

10 φύλλα κρούστας για γλυκά

1 ½ λίτρο γάλα

1 ½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό

4 αυγά χωριάτικα

Ξύσμα από ένα λεμόνι

150 γρ. βούτυρο αγελάδος συν 25 γρ. αιγοπρόβειο

1 κουτ. της σούπας βούτυρο αγελάδος για την κρέμα

Για το σιρόπι

2 κούπες ζάχαρη

1 κούπα νερό

2 φλούδες λεμόνι

Το χυμό από ½ λεμόνι

Παρασκευή

Α) Για το σιρόπι Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη το νερό , τις φλούδες του λεμονιού και βράζουμε το σιρόπι από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει 7-8 λεπτά.

Αποσύρουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Β) Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα αυγά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά τα υλικά μας πολύ καλά και συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει φυσαλίδες. Ρίχνουμε γρήγορα το ξύσμα, το βούτυρο και ανακατεύουμε ακόμη για ένα λεπτό. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη

Γ) Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32Χ24.

Στρώνουμε 7 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα- ένα και αφήνοντας να εξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίχνουμε την κρέμα, απλώνουμε ισόπαχα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξείχαν βουτυρώνοντας τα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας στην μέση και τα τοποθετούμε στο ταψί βουτυρώνοντας τα επίσης ένα – ένα.

Δ) Βουτυρώνουμε, χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Ε) Βγάζουμε το γλυκό καυτό από το φούρνο και περιχύνουμε σιγά – σιγά με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι μας.

Author

Σχολια