Αφράτα μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και κονιάκ

Τις βραδιές που έμενα σπίτι έβαζα κρασί να πιω και κόκκινο και άσπρο. Εκεί ήταν που μου γεννήθηκε η ιδέα να μπω στο χώρο του κρασιού. Από το 2000 ήταν που άρχισα να γυρίζω όλα τα οινοποιεία της Αττικής. Χώροι πρωτόγνωροι για εμένα, μαγευτικοί, μα και στην κυριολεξία χώροι μεθυστικοί. Εκεί ήταν που γνώρισα και πολλούς οινοποιούς, εξαιρετικοί δάσκαλοι για εμένα, αφού με μυούσαν στα μυστικά του κρασιού. Εκεί ήταν που άρχισα να αγοράζω και μούστο και να δημιουργώ τις συνταγές μου για τα αφράτα μουστοκούλουρα. Μου αρέσουν τα μουστοκούλουρα, κουλουράκια μαλακά, αρωματικά και φτιάχνονται και εύκολα. Αρέσουν και στα παιδιά, τα βουτάνε στο γάλα. Αρέσουν και στους μεγάλους, τα βουτάνε στο καφέ. Εγώ τα βουτάω στο κρασί, τέλεια γεύση.

Υλικά

1 κούπα ελαιόλαδο

3/4 της κούπας μούστο από λευκά σταφύλια

¼ της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι

2 κουτ του γλυκού σόδα

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κουτ του γλυκού κανέλα τριμμένη

½ κουτ του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. 4 ½ με 5 κούπες περίπου

Δημιουργία

α/Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο, το μούστο, το κονιάκ, την ζάχαρη και με μία κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.

β/Βάζουμε την σόδα στο χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην λεκάνη. Προσθέτουμε την κανέλα το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

γ/Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στην λεκάνη ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

δ/Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα.

ε/Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 με 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα.

Καλή επιτυχία

Author

Σχολια