Αγαπημένοι μου φίλοι , όλες οι περίοδοι του χρόνου και των γιορτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φαγητό, έτσι και στο Τριώδιο. Και κατά την εβδομάδα που διανύουμε, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως την Κυριακή του Ασώτου, έχουμε κατάλυση της νηστείας ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Έτσι, διάλεξα για αυτή την τόσο ξεχωριστή εβδομάδα να μαγειρέψουμε ένα ξεχωριστό παραδοσιακό φαγάκι που το έχουμε αφήσει λίγο στην άκρη. Ας το ξαναθυμηθούμε: αρνάκι στο φούρνο με άσπρο ρύζι.

Υλικά

1600 γρ αρνάκι από μπούτι

500 γρ ρύζι καρολίνα

½ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα λευκό κρασί

4 σκελίδες σκόρδου

Αλάτι

1 κουτ του γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι

2 κούπες νερό

2 κουτ της σούπας βούτυρο

Γιαούρτι

Δημιουργία

α/ Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει το κρέας σε μερίδες

β/ Προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο

γ/ Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και με ένα μαχαίρι τις πιέζουμε προς τα κάτω να ανοίξουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ½ ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και, όταν πάρει χρώμα, το αφαιρούμε -δεν το χρειαζόμαστε πια, το άρωμά του το πήραμε- και αφήνουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο στην άκρη.

δ) Βάζουμε τις μερίδες του κρέατος σε ένα ταψί, αλατίζουμε, προσθέτουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο σκόρδου και το υπόλοιπο σκέτο ελαιόλαδο και τους κόκκους πιπέρι. Ρίχνουμε το κρασί, δύο κούπες νερό, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει το κρέας.

ε/Παράλληλα, σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για 20 λεπτά, το σουρώνουμε (αλλά κρατάμε μισή κούπα από το αμυλούχο νερό όπου έβρασε το ρύζι) προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο ταψί με το κρέας. Ρίχνουμε και το αμυλούχο νερό στο ταψί.

στ) Βάζουμε το φαγητό μας 5 με 10 λεπτά ακόμη στο φούρνο να πάρει γεύση, το βγάζουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύεται υπέροχα με γιαούρτι.

Author

Σχολια