Γενέθλια

Το πρωί της 15ης Μαΐου την βρήκε στο μεγάλο της σαλόνι. Η Ασπασία πήγε στο παράθυρο και τράβηξε τις λουλουδάτες κουρτίνες στην άκρη, άνοιξε διάπλατα τα παραθυρόφυλλά της, το άπλετο φως της ημέρας χύθηκε στο δωμάτιο. Πήρε βαθιές εισπνοές, το άρωμα των λουλουδιών της διαπέρασε το κορμί , το είναι της, ένιωσε τυχερή που γεννήθηκε τον πιο λουλουδάτο, ευωδιαστό, ερωτεύσιμο μήνα, το Μάη. Έβγαλε από το σαλόνι τα εμπριμέ καλύμματα, τα τίναξε, τα άπλωσε έξω πάνω στα σκοινιά να αεριστούνε και καθάρισε όλο το δωμάτιο με πολλή προσοχή. Ύστερα βγήκε στην αυλή, καθάρισε τα ξερά φύλλα και πότισε τα λουλούδια της. Είχε αγοράσει κεραμιδί μπογιά και έβαψε όλες τις ζαρντινιέρες της . Της άρεσε το κεραμιδί ίσως επειδή είναι το χρώμα της γης και όσοι είναι γεννημένοι Μάη το ’χουν αυτό, πατάνε καλά στα πόδια τους, είναι γήινοι. Κοίταξε τις ζαρντινιέρες της με θαυμασμό, ο πατέρας της τις είχε φτιάξει από τσιμέντο, άμμο και χαλίκι, ήταν καλλιτέχνης ο πατέρας της. Η Ασπασία σαν να άκουσε την μάνα της όπως τότε να της λέει «Όταν γεννήθηκες και ο πατέρας σου έμαθε πως είσαι κορίτσι θύμωσε και έφυγε από την κλινική, με παράτησε μόνη μου για τρεις ολόκληρες μέρες. Όταν σε είδε, βέβαια, ήσουν η βασίλισσα του». Χαμογέλασε. Αν και ο κήπος της ήταν γεμάτος τριαντάφυλλα, αυτή έκοψε με τρυφερότητα μόνο ένα , ήταν άσπρο. Γύρισε στο σαλόνι της, έβγαλε από το κάτω μέρος του σκρίνιου το κρυστάλλινο βάζο το γέμισε με δροσερό νεράκι και έβαλε μέσα το τριαντάφυλλο της. Πήγε και στο μπαράκι της να δει εάν είναι όλα τα ποτά εκεί: ουίσκι , βότκα ,παρφέ Nτ’ αμούρ…

Υλικά

Για το κέικ
225 γρ βούτυρο αγελάδος
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
1 κούπα γάλα εβαπορέ
2 βανίλιες
2 κουτ. του γλυκού μπεκιν πάουντερ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
5 κούπες γάλα
¾ της κούπας κορν φλάουρ
1 κούπα ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
1 βανίλια
2 κουτ της σούπας βούτυρο

Για το σιρόπι
½ κούπα νερό
½ κούπα ζάχαρη
½ σφηνάκι γλυκό κρασί μοσχάτο
2 κουτ της σούπας χυμό από λεμόνι

Για την κρέμα σαντιγί
400 κρέμα γάλακτος
400 γρ τυρί κρέμα
4 κουτ της σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για την διακόσμηση
Κεράσι γλυκό του κουταλιού
Ένα άσπρο τριαντάφυλλο

Παρασκευή

α/ Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και το γλυκό κρασί. Βράζουμε το σιρόπι για 3 με 4 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και αποσύρουμε.

β/Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά ρίχνουμε σιγά – σιγά το γάλα, την βανίλια , το μπέκιν πάουντερ , λίγο -λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

γ/Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία φόρμα διαμέτρου 26 εκατοστών. Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αφαιρούμε από την φόρμα.

δ/ Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε, προσθέτουμε την ζάχαρη, τους κρόκους, την βανίλια και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κατσαρολίτσα στην φωτιά και ψήνουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με γρήγορες κυκλικές κινήσεις μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

ε/Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί . Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί και το ανακατεύουμε καλά να μαλακώσει, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, την βανίλια και ανακατεύουμε . Ρίχνουμε την σαντιγί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

στ/Κόβουμε στην μέση το κέικ, παίρνουμε το ένα κομμάτι περιχύνουμε το μισό από το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια του και απλώνουμε από επάνω την μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής ισόπαχα. Συνεχίζουμε, βάζοντας πάνω από την κρέμα το δεύτερο κομμάτι κέικ. Περιχύνουμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο σιρόπι, απλώνουμε από επάνω την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Τέλος προσθέτουμε από επάνω την κρέμα σαντιγί την απλώνουμε ομοιόμορφα ,καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Διακοσμούμε με τα κερασάκια και το άσπρο τριαντάφυλλο .

Author

Σχολια